снимка pixabayПарламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани

...
снимка pixabayПарламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани
Коментари Харесай

На първо четене в парламента: Хакването и заразяването с вирус да се наказва с 12 г. затвор

снимка pixabay

Парламентът одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с кибер престъпността. В един от текстовете е записано, че се усилва наказването със затвор от 8 на 12 година за хакерство или вкарването на вирус в осведомителните системи. Преложението е на Министерския съвет, съобщи.

Киберпрестъпленията ще бъдат наказвани по-сериозно с оглед реализиране на сходство сред публичната заплаха на тези закононарушения и плануваните от закона санкции.

Киберпрестъпността е публично събитие, което не признава граници, възползва се от непрекъснато разрастващата се глобализация, от новите технологии, от районните и националните рецесии в страните - било то стопански, политически или военни. Ежедневно ставаме очевидци на огромни и разнородни хакерски атаки, нанасящи големи вреди на компании и интернет консуматори от целия свят, като същите са факт и в страната ни, показва в претекстовете си държавното управление.

В тях е записано още, че киберпрестъпността и използването на интернет пространството сполучливо и дейно благоприятства и всяка една останала незаконна активност на национално и транснационално равнище, която нанася големи вреди на бюджета.

В последното десетилетие е налице внезапно и всеобщо навлизане на технологиите и интернет пространството в всекидневието на обществото ни като част от неговото развиване. С това във времето от ден на ден се уголемява и вероятният обект на закононарушения от сходен вид похищения - засягат се както икономическите връзки, по този начин и неприкосновеността на кореспонденцията ни, правата, защитаващи интелектуалната благосъстоятелност и други. Към днешна дата обект на компютърните офанзиви могат да бъдат както страната, по този начин и бизнесът и жителите.

Това се удостоверява и от статистика на Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ към Министерството на вътрешните работи за постъпили сигнали от жертви на компютърни и компютърно свързани закононарушения през последните 5 години.

От нея излиза наяве, че през 2019 година постъпилите тъжби от жертви на хакери са 2822. През 2018 година броят им е бил 2341 а през 2017 година - 1208.

Друга група промени в Наказателен кодекс, признати от Народно събрание през днешния ден, включва актуализиране на нормативната уредба за противопоставяне по отношение на компютърно обвързваните закононарушения против интелектуалната и индустриалната благосъстоятелност, както и детската полова онлайн употреба.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР